Preveza

Preveza - grad na obali Jonskog mora, preko puta Lefkade, 30 km južno od Parge, deo pokrajine Epir, odlikuje se lepim plažama, brojnim sadržajima, bogatim istorijskim lokalitetima Kasiopi i Nikipolis, zabavom, tavernama, dobro snabdevenim radnjama po pristupačnim cenama.

Sivota - pripada opštini Tesprotija na Jonskoj obali, koja se proteže na 1.500 km2 i pripada oblasti Epir. Udaljena je 24 km od Igumenice, 32 km od Parge i 12 km od Perdike. Nalazi se u zalivu. Sa terasa hotela koji su okrenuti ka moru vide se grčka ostrva Paksos, Antipaksos i Krf, do kojih se trajektom ili feribotom stiže za 40-tak minuta. Savršeni klimatski uslovi, mediteransko rastinje uz razuđenu obalu i četinari na obodima planinskih masiva na posetioce deluju opijajuće.

Parga - gradić koji se nalazi na zapadu Grčke, na obali Jonskog mora, odiše svojim šarmom, bujnom vegetacijom koja je okružena planinama i maslinjacima. Bogata istorija grada koja seže čak do antičkog perioda, raskrsnica istoka i zapada, jak uticaj zapadnih civilizacija i kultura ostavili su raskošno kulturno-istorijsko nasleđe: tri tvrđave iz različitih perioda, Mikenski grob, manastir Vlaheron, crkva Svetog Sostisa ... Pargu karakteriše i raznolikost plaža, duge peščane kao i male mirne uvale do kojih se stiže jedino čamcem, ljubazni i gostoprimljivi domaćini, uzbudljiv noćni provod, niz festivala, avanture i sportovi na vodi. Duh ovog grada je živahan i moderan sa tragovima tradicionalnog. Naspram Parge se nalaze ostrva Paksos, Antipaksos i Krf, a južno ostrva Lefkada, Kefalonija i Zakintos, do kojih se organizuju izleti, a moguće ih je obići i individualno sa iznajmljenim automobilom.

Itinerer: autoputem Beograd-pored Niša-granični prelaz Preševo (385 km)-pored Skoplja-granični prelaz Evzoni (560 km). Put se nastavlja novim autoputem prema Atini, zatim skretanje ka Vergiji (pored Metsova), pravac Joanina (prema Igumenici).

Varijanta A: 20 km pre Igumenice, izlaz Vasilikos/Karteri i novim, lokalnim putem skraćujete uobičajeni put preko Igumenice. Vozite do magistralnog puta Igumenica-Parga-Atina, gde se uključujete levo na put za Pargu. Posle 15 km je raskrsnica na kojoj se skreće desno prema Pargi sa magistralnog puta.

Varijanta B: na kraju autoputa (neposredno pre lučkog terminala), u Igumenici, skreće se ka Atini, odnosno ka Pargi. Posle 6 km, u Platariji, na raskrsnici nastavljate pravo (polulevo) i posle 35 km nailazite na raskrsnicu, pravo Atina i Preveza, desno Parga. Posle 10 km stižete u Pargu. Udaljenost od Beograda 1000 km.


Cenovnik