Goč

Planina Goč je niža planina u Srbiji, južno od Zapadne Morave, iznad Vrnjačke Banje. Nalazi se u sklopu severnokopaoničkih planina i udaljen je 200 km od Beograda i 31 km od Kraljeva.

Pruža se u pravcu zapad-istok oko 10 km. Najviši vrh je Ljukten, 1216 m.n.v. Najviši deo je sastavljen od kristalnih škriljaca, a sa strane znatnim delom i od serpentina. Na Goču je izvorište mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi na severu i Rasini na jugu.

Goč obiluje šumskim jagodama i raznovrsnim lekovitim biljem. Površine Goča daju bogatu medonosnu ispašu za pčele, a na mestu Gvozdac nalazi se veštačko jezero. Na Goču se nalazi i Rimsko groblje, mesto gde su sahranjivani Sasi, rudari koji su ovde vadili rudu i topili gvožđe u vreme Nemanjića.

U turističkom centru "Dobre vode", pored istoimenog hotela, nalaze se dve ski staze dužine 300 m za početnike i decu, sa dva ski lifta. Na 150 m od hotela nalazi se žičara dužine 1.150 m i ski staza dužine 1.400 m. Gornji deo ove staze, čija je visinska razlika 350 m, blagog je nagiba i pogodna je za početnike, dok je donji deo strmiji i na njemu skijaju skijaši rekreativci. Postoji pet obeleženih staza za smučarsko trčanje, različite dužine i nagiba, a takođe i manja, 30-metarska skakaonica. Pored hotela "Beli izvor", koji se nalazi na delu planine sa strane Vrnjačke Banje, nalaze se tereni za male sportove, staze za šetnju i trčanje, a tu su i dve ski staze dužine 500 m, za početnike.
Cenovnik