Olimpska regija

Zemlja: Grčka

Glavni grad: Atina

Valuta: evro

Vremenska zona: 1 čas unapred u odnosu na Srbiju

Jezik: grčki

Olimpijska regija (Pieria) se nalazi u podnožju mitske planine, danas nacionalnog parka Olimp (vrh Mitikias 2.917 m.n.v.) na kojoj je živelo 12 grčkih bogova, na samo 60 km od graničnog prelaza Evzoni, u severoistočnom delu Grčke, u blizini grada Katerini i ušču reke Vardar (Aksios) u Egejsko more (autoput E75 ka Atini). Cela regija ima oko 140.000 stanovnika. U blizini se nalaze poznati spomenici arheološke i istorijske vrednosti: Vergina (grobnica Filipa Makedonskog), antički grad Dion i romantični Litohoro. Ovde su locirana najpoznatija letovališta: Paralia Katerini, Olympic Beach, Litohoro, Platamon, Nei Pori i Leptokaria.

Paralia - letovalište na 8 km od grada Katerinija sa kojim je povezana gradskom autobuskom linijom, na 75 km od Soluna (autoputem E75 ka Atini, odvajanje kod Korinosa za Paraliju Katerini). Ovo poznato letovalište sa preko 100 malih hotela, nekoliko hotelskih kompleksa, brojnim apartmanima, prodavnicama krzna i kože, tavernama, diskotekom i peščanim plažama, omiljena je destinacija mladih, ali i porodica sa malom decom, zbog duge plitke peščane plaže, koja je spojena šetalištem sa obližnjim letovalištem Olympic Beach (2 km).

Olympic Beach je udaljen od Soluna oko 70 km. Smešten je u blizini mitskog Olimpa i udaljen je od letovališta Paralije 3 km. Velika prostrana peskovita plaža, sa parkom punim zelenila, pružiće Vam tokom dana i večeri prijatne trenutke odmora. Blizina velikog grada Katerini (6 km), mnoštvo taverni, pekara, restorana i barova, upotpuniće vaš odmor.

Litohoro, "vazdušna banja" severne Grčke, blagotvorna klima nastaje zbog mešanja vazdušnih masa sa Olimpa i Egejskog mora, pa ga zato posećuju i gosti koji imaju problema sa disajnim organima. Sam gradić se nalazi na 500 m.n.v., u podnožju planine Olimp. Mesto je dobilo ime po Leto, majci bogova Apolona i Artemide. Iz sela kreće jedna planinarska staza ka Mitikasu, najvišem vrhu Olimpa. Nedaleko se nalaze vodopadi reke Enipeas, na kojima se i sam Zevs kupao. Plaže u ovoj regiji su peskovite.

Platamon - letovalište nedaleko od grada Katerinija, koje se razlikuje od svih drugih u Olimpijskoj regiji, bez gužve na lepoj i dugoj peščanoj plaži, prostire se duž plaže u čijoj zaleđini je šetalište do lepe marine. Brojni kafei, taverne, prodavnice, upotpuniće vaš boravak, kao i izleti do obližnjeg Olimpa ili do manastira na Meteorima.

Poslovnica Novi Beograd

Bulevar Mihajla Pupina 113, 11070 Novi Beograd

Telefon: 011/612 83 04, 612 83 06

Faks: 011/711 50 26

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-18, Subota 9-14

Poslovnica Njegoševa

Njegoševa 44, 11000 Beograd

Telefon: 011/244 09 08, 245 44 67

Faks: 011/245 31 48

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-20, Subota 9-14

.php");?> > .php");?> .php");?>

© JP "Srbijašume" Beograd 2014. Sva prava zadržana.  

.php");?> > .php");?> .php");?> .php");?>