Sicilija

Zemlja: Italija

Glavni grad: Rim

Valuta: evro

Vremenska zona: kao u Srbiji

Jezik: italijanski

Udaljenost od Beograda: 850 km

Burna istorija i veličanstveni pregledi čine savršenu kombinaciju sasvim dovoljnu za idealan odmor. Kada tome dodate jedinstveni ukus vina i slasna tradicionalna jela, poželećete da se Vaš boravak ovde nikada ne završi. Istorija je vrlo bogata, prvobitni stanovnici Sicilije činila su tri plemena: Sikanci, koji su došli sa Pirinejskog poluostrva, Elimi, koji su došli sa Egejskog mora i najuticajniji Sikuli koji su došli sa kontinentalnog dela Italije 1.200 godina p.n.e., nakon njih Grci, Rimljani, Vizantinci, Arapi. Tradicionalni uzgoj vinove loze omogućava proizvodnju svetski poznatih vina, od kojih su najpoznatija Marsala, Moscato di Pantelleria, Nero d'Avola, Etna.

Cinisi je malo letovalište, 35 km severozapadno od Palerma. Karakterišu ga čisto more i maslinjaci u okolini, ali je poznato i kao mesto u kojem je svoju inspiraciju nalazio italijanski pesnik Đovani Meli.

Isola Delle Femmine, mestašce sa jednom od najlepših plaža na severnoj obali Sicilije, udaljeno je od Palerma oko 15 km i jedno je od letovališta koje se preporučuje za miran odmor.

Casteldaccia se nalazi 20 km jugoistočno od Palerma i 45 km od aerodroma. Dobilo je naziv po srednjevekovnom zamku Castel d'Accia. Poznato je i po vinariji "Vini Corvo", ali i po brojnim kafeima, restoranima i dugim plažama. Nedaleko je i Santa Flavia, još jedno u nizu mesta koje se preporučuje ljubiteljima kristalno čistog mora, stenovitih plaža i ronjenja.

Trabia, tipično ribarsko mestašce, smešteno je na pola puta od Palerma do Ćefalua, sa kojima je dobro povezano lokalnim vozom.

Ćefalu i obližnji Campofelice di Roccella koji je nadomak Ćefalua, tipičnog sicilijanskog gradića, sa svojim dugim peščanim plažama u blizini Palerma (70 km) predstavljaju biser Mediterana. Nalaze se na samom severu Sicilije, istočno od Palerma. Peščana plaža, uske ulice, restorani, vinarije su samo deo onoga što Ćefalu može da ponudi.

Terasini je primorsko mestašce locirano između Palerma i mesta Trapani. Nalazi se u zalivu Catellmare, 24 km zapadno od Palerma do kojeg se stiže lokalnim autobusima. Obeležje grada je centralni trg i katedrala koji uveče poprimaju drugačiji oblik i predstavljaju centar noćnog života.

Palermo, peti po veličini grad Italije, glavni grad istoimene pokrajine Sicilije, poznat je kao središte Sicilije i nekadašnje sedište čuvene sicilijanske mafije. Stari deo grada predstavlja turističku znamenitost, posebno kada se uzme u obzir da je sačuvao odlike mnogih nekadašnjih osvajača. Čuvena je gradska katedrala građena u XII veku, Normanska palata, Manastir San Đovani delji Eremiti.

Mondello, nekada ribarsko naselje, danas fascinantno primorsko mestašce, nalazi se na samo 10 km zapadno od Palerma. Prednost ovog mesta je klima i fizičko-geografski položaj. Nalazi se u malom zalivu okružen planinama Monte Gallo i Monte Pelegrino i uvršten je u najlepše plaže Sicilije. Ako ste ljubitelj filma "Kum" imate priliku da uživo vidite autentičnu scenografiju. Savoca i Forca d'Agro su sela u kojima su snimane neke scene ovog filmskog klasika. Posetite i čuveni bar "Vitteli", gde je sedeo Majkl Korleone i gde možete kupiti suvenire. Ne propustite sicilijanska vina, čuvene kanole - najpoznatiju lokalnu poslasticu pravljenu od sira "rikota".

Izleti:

Monreale/Palermo: izlet uključuje obilazak katedrale u Monrealu sa velelepnim mozaicima iz XII veka, period prvog sicilijanskog kraljevstva, obilazak katedrale u Palermu, šetnju ulicom Vitorio Emanuele do fontane "Četiri godišnja doba", obilazak trga Pretora, crkve Martorana i Sv. Kataldo i pozorišta Masimo (građevina koja je inspirisala i režisera Franciska Kopolu).

Ćefalu/Monreale

: izlet uključuje obilazak katedrala iz vremena prvog sicilijanskog kraljevstva, Monreale sa velelepnim mozaicima i putovanje do primorskog gradića Ćefalu.

Korleone/Agrigent

: izlet uključuje obilazak Antimafijskog muzeja i gradića u unutrašnjosti ostrva udaljenog 60 km od Palerma, gde je vreme stalo i odakle potiče najsurovija mafija koja je vladala 80-tih godina, obilazak Agrigenta, doline kraljeva i velikog arheološkog parka gde se nalazi pet hramova iz V veka p.n.e.

Etna/Taormina

: izlet na Etnu vodi preko kontinentalnog dela ostrva na 2.000 m nadmorske visine, gde se nalaze krateri Silvestri. Postoji mogućnost odlaska do glavnog kratera žičarom. Nastavak putovanja do Taormine i obilazak pozorišta iz III veka p.n.e.

Marsala/Erice

: izlet vodi na zapadnu obalu ostrva pored velikih solana, obilazak vinskih podruma i degustaciju vina. Nastavak putovanja do srednjevekovnog grada Erice, koga su po predanju osnovali Trojanci.

Arhipelag Eolska ostrva

: obilazak ostrva vulkanskog porekla (Vulcano, Lipari, Stromboli, Panarea ...).

Poslovnica Novi Beograd

Bulevar Mihajla Pupina 113, 11070 Novi Beograd

Telefon: 011/612 83 04, 612 83 06

Faks: 011/711 50 26

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-18, Subota 9-14

Poslovnica Njegoševa

Njegoševa 44, 11000 Beograd

Telefon: 011/244 09 08, 245 44 67

Faks: 011/245 31 48

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-20, Subota 9-14