Sokobanja

Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji u kotlini, izmedu planina Ozren (1.117 m) i Rtanj (1.560 m) na obalama reke Moravice, na nadmorskoj visini od 400 metara, udaljena je od Beograda 230 kilometara, od Niša 60 km. Jedno je od najposećenijih mesta u zemlji i turistički centar sa najdužom tradicijom organizovanog turizma od 180 godina. Kao prirodno lečilište, Sokobanja je poznata još od doba Rimljana, a prvi pisani podaci o njenoj lekovitosti datiraju iz 1672. godine. Umirujuće dejstvo umereno kontinentalne klime, visoka koncentracija kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, odsustvo aerozagadenja, malo magle i vetrovitih dana uz povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, prisustvo specifičnih elemenata u vazduhu i oligomineralnim vodama koje se koriste za kupanja i inhalacije, uslovili su da Sokobanja predstavlja idealno mesto za banjsko klimatski tretman različitih bolesti i stanja. Sokobanja je danas poznati zdravstveni centar sa više ustanova. Medicinske indikacije: bolesti disajnih organa kod dece i odraslih (bronhijalna astma, akutni hronični bronhitis, bronhiektazije, emfizem, akutna i hronična respiratorna insuficijencija, sinusit, druge česte respiratorne infekcije i alergijske manifestacije naročito kod dece). Reumatične bolesti (reumatizam perifernih zglobova i kičmenog stuba, vanzglobni reumatizam itd.), posttraumatska stanja (preloma), hronična ginekološka oboljenja, neuralgije, radiokuliti, stanja posle povrede perifernih nerava, neuroze, lakši oblici Parkinsonove bolesti, stres sindrom i menadžerska bolest, psihička i fizička iscrpljenost, lakši oblici hipertenzije. Lečenje i rehabilitacija: bolesti disajnih organa kod dece i odraslih (bronhijalna astma, bronhitis, sinuzitis, emfizem). Reumatične bolesti: posttraumatska stanja, stres sindrom i menadžerska bolest, psihička i fizička iscrpljenost, lakši oblici hipertenzije. Posebni medicinski program: Pulmološka škola, škola za odvikavanje od pušenja, program regulacije telesne težine - SOKO LIFE. U Banji postoji 6 termomineralnih izvora temperature od 14,5 do 450C, dva izvora u kupatilu Amam i dva izvora u kupatilu Banjica, izvori Zdravljak i Pijaca. Novina u turističkoj ponudi Sokobanje je Akva park koji se nalazi 1,5 km od centra. Kompleks sadrži poluolimpiski bazen, bazen sa tri tobogana, restorane i prateće sadržaje.Zdravljak 2*


Kontakt telefon: +381 18 830 742

Lokacija: nalazi se u neposrednoj blizini autobuske stanice u Sokobanji, pored same obale pitome reke Moravice. Tradicionalna gostoljubivost, ambijent i usluge čine ga centralnim objektom turističke ponude Sokobanje.

Hotelski sadržaj: pakring, park, recepcija, restoran, 540 kreveta, 6 apartmana, 2 bazena sa termalnom vodom, saunom, automatskom kuglanom i streljanom, sportskim terenima (fudbalski teren, 4 teniska terena i kombinovani teren za male sportove). U bazenu i kadama sa toplom vodom, uz kontrolu lekara, vrši se terapija inhaliranja i kupanja. Ovom terapijom se tretiraju oboljenja disajnih organa, išijas i reuma. U sastavu terapijskog dela je i kabinet za masažu.

Sobe (stari deo): telefon, frižider, kupatilo (TWC).

Sobe (novi deo): TV, telefon, frižider, kupatilo (TWC), jedan broj soba je i klimatizovan.

Ishrana: polupansion - doručak i večera (meni, klasično usluživanje).

Website: www.lepterija.rs


Moravica 2*


Kontakt telefon: +381 18 880 600.

Lokacija: na uzvišenju iznad Sokobanje, u blizini hotela nalazi i najomiljenije izletište Lepterija i drevni Sokograd, u neposrednoj blizini plaže i kupališta "Banjica". Sastavni deo hotelskog kompleksa su i "trim staza" i šetalište, što omogućava gostima potpun odmor uz rekreaciju.

Hotelski sadržaj: parking, recepcija, 200 ležaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i apartmanima, restoran sa 200 mesta, dve manje sale sa 150 mesta, banket sala, dva aperitiv bara i veliki terasni prostor.

Sobe: klima uređaj, TV, kupatilo.

Website: www.hotelmoravica.rs


Specijalna bolnica Sokobanja za nespecifične plućne bolesti


Kontakt telefon: +381 18 830 144.

Lokacija: bogatstvo termomineralnim vodama temperature od 28 0C kao i izvanredna umereno-kontinentalna klima uslovili su da Sokobanja postane idealno mesto za banjsko klimatski tretman različitih bolesti i stanja kao i da Specijalna bolnica za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti - Sokobanja bude izgrađena baš na ovom mestu. Ova bolnica je naučno-nastavna baza pri Medicinskom fakultetu u Nišu, i jedina je ustanova u Sokobanji koja ima odobrenje Ministarstva zdravlja za primenu prirodnih faktora u lečenju.

Hotelski sadržaj: 560 ležaja u objektima Novi Zavod, Sokograd, Mala Bota, Vila Bota i Vila Dalmacija, 19 apartmana, 22 jednokrevetne sobe, 41 dvokrevetna, 50 trokrevetnih i 49 četvorokrevetnih soba, parking, recepcija, restoran, amam bazen, bazen, amam "Miloševa kada", masaže, finska sauna, fitnes, teren za male sportove.

Sobe: telefon, kupatilo, TV.

Website: www.soko-banja.rsCenovnik