Tasos

Zemlja: Grčka

Glavni grad: Atina

Valuta: evro

Vremenska zona: 1 čas unapred u odnosu na Srbiju

Jezik: grčki

Tasos (Limenas) - luka i glavni grad, leži na severnoj obali ostrva, povezan je trajektnom linijom sa mestom Keramoti, a hidrogliserom sa lukom Kavala. Ime Tasos nosi iz antičkog doba, naziv Limenas je dobio u XIX veku, kada je obnovljen. U novijoj istoriji ostrva, ovaj u antici bogat grad je mnogo puta razaran i ostajao je bez stanovnika. Danas sam grad ima 3.500 stanovnika, brojne hotele, prodavnice, taverne i okružen je brdima pokrivenim borovom šumom i maslinjacima.

Skala Prinos - na severozapadnoj obali ostrva, oko 20 km od grada Tasosa, nalazi se ovo turističko mesto i luka, odakle kreću hidrogliseri ka luci Kavala, na severoistočnoj obali Grčke. Zbog izuzetnih plaža i guste borove šume, ovde je sagrađeno dvadesetak hotela. Mesto ima šetalište uz obalu i mnogo taverni i restorana.

Skala Potamia je udaljena 12 km od Limenasa i nalazi se na istočnoj obali Tasosa. Prema jugu se nastavlja na Golden Beach. Ovo mirno i pitomo mesto, sa svojim plitkim i kristalno čistim morem, predstavlja idealnu oazu za porodice sa malom decom. Skala Potamia je poznata i po odličnim ribljim restoranima. Stara zgrada Lučke kapetanije je restaurirana i u njoj se tokom leta održavaju džez i bluz koncerti. Veliki broj taverni, prodavnica i barova upotpuniće vaš boravak i učiniti ga nezaboravnim.

Skala Rachoni se nalazi na severozapadu ostrva Tasos, na oko 12 km od glavnog grada Limenasa. Kristalno čisto i mirno more idealno je za porodice sa decom. Plaža je prostrana sa igralištima za sportove na pesku. Uz plažu se nalazi mnoštvo restorana, barova i nezaobilaznih taverni. Skala Rachoni je sjajno mesto za one koji traže miran i opuštajući odmor.

Potos je mesto na južnoj obali ostrva, udaljeno 3 km od grada Limenarija, 43 km od Tasosa i 28 km od luke Skala Prinos. More južno od Tasosa je malo dublje nego na severnoj strani ostrva i bogato je ribom, a Potos je nekad bio ribarsko selo. U poslednjih nekoliko decenija mesto se razvilo u moderno letovalište. Stari deo Potosa ima uske ulice zatvorene za saobraćaj.

Limenarija je drugi po veličini grad, nalazi se oko sat vremena vožnje od glavnog grada Tasosa (40 km), predstavlja spoj malog primorskog mesta sa svim urbanim sadržajima neophodnih modernim gostima: bankama, apotekama, kafeima, restoranima, brojnim prodavnicama i suvenirnicama, i naravno, lepim peščanim i šljunkovitim plažama. U blizini mesta na zapadnoj strani se nalazi plaža duga 2 km, Tripiti. Sa istočne strane mesta je plaža Metalija, a dalje šetnjom na 2 km možete doći do mesta Pefkari sa lepom peščanom plažom.

Kinyra se nalazi na jugoistočnoj strani ostrva Tasos, a poznata je još iz antičkog perioda. U blizini se nalazi izuzetno lepa plaža "Paradise Beach".

Golden Beach (12 km od glavnog grada Tasosa a 2,5 km od Skale Potamie), se nalazi na istočnoj strani ostrva Tasos, plaža je jedna od najlepših na ostrvu, pruža se u dužini od 1 km i spaja se sa plažom u Skala Potamia. Sitan pesak i plićak se pružaju daleko od obale. Na plaži nema gužve ni u sezoni, a ima tuševa i kabina za presvlačenje. Voda kristalno čista čak i za vreme talasa, a more azurno plavo. Hoteli na ovoj plaži nude miran odmor bez buke.

Kavala, grad u istočnoj Makedoniji (Trakiji), sa 60.000 stanovnika predstavlja centar ove oblasti, na putu od Soluna (165 km) ka Tasosu. Kavala se nalazi u Orfanskom zalivu Egejskog mora na brdovitom terenu, a središte današnjeg centra grada je formiran oko luke. Grad je osnovan u VI veku p.n.e. Od 1371. do 1912. godine bila je u sastavu Otomanske imperije, a poseban procvat doživljava za vreme vladavine Ibrahim paše u XVI veku, kada grad dobija akvadukt. Danas je ovo moderan grad sa hotelima u centru grada i okolini, na lepim peščanim plažama.

Poslovnica Novi Beograd

Bulevar Mihajla Pupina 113, 11070 Novi Beograd

Telefon: 011/612 83 04, 612 83 06

Faks: 011/711 50 26

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-18, Subota 9-14

Poslovnica Njegoševa

Njegoševa 44, 11000 Beograd

Telefon: 011/244 09 08, 245 44 67

Faks: 011/245 31 48

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-20, Subota 9-14