Toskana

Toskana je regija u središnjoj Italiji, koja se graniči sa regijama Lacij (na jugu), Umbrija (na istoku), Emilia-Romagna i Ligurija (na severu), dok se zapadno od regije nalazi Tirensko more. Ona važi za jedan od najlepših delova Italije. Poznata turistička odredišta su Firenca, Piza, Lucca, Maremma (u pokrajini Grosseto), Crete Senesi, Lunigiana i Siena. Toskana je poznata po svojim prekrasnim pejsažima i bogatim umetničkim nasleđem. Smatra se za rodno mesto italijanske renesanse i predstavlja dom nekih od najuticajnijih ljudi u istoriji umetnosti i nauke, kao što su Petrarka, Dante, Botičeli, Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Galileo Galilej, Amerigo Vespuči i Pučini. Region ima nekoliko muzeja, kao što su Ufici, palata Pitti i Chianciano. Toskana ima jedinstvenu kulinarsku tradiciju, a poznata je i po svojim vinima, od kojih su najpoznatija: Chianti, Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano i Brunello di Montalcino.

Šest toskanskih lokaliteta su uvršteni u svetsku baštinu: istorijski centar Firence (1982), istorijski centar Sijena (1995), kvadrat Katedrala u Pizi (1987), istorijski centar San Gimignano (1990), istorijski centar Pienza (1996) i Val d'Orcia (2004). Osim toga, Toskana ima preko 120 zaštićenih prirodnih rezervata. To čini Toskanu i njen glavni grad Firencu veoma popularnom turističkom destinacijom koja privlači milione turista tokom cele godine.

Bolonja je glavni grad pokrajine Emilio Romagno. Bolonjski univerzitet je najstariji u Evropi, njeni simboli su Tornjevi Azineli i Garisenda, Veliki trg, katedrala Sv. Petronija, Gradska kuća, Neptunova fontana, crkva Bogorodice i crkva Sv. Luke.

Ferara je grad sa istorijskim jezgrom i nalazi se na listi UNESCO-a, a okružena je renesansnim gradskim zidinama dužine 9 kilometara.

Montecatini Terme je najpopularnija banja u regiji Toskana. Nudi kombinaciju zabave, sporta i zdravstvenog turizma.

Firenca je glavni grad pokrajine Toskana. Stari deo grada je pod zaštitom UNESCO-a. U njoj su živeli i stvarali: Donatelo, Botičeli, Mikelanđelo, Makijaveli, Leonardo da Vinči, Galileo Galilej. Grad ima mnoge znamenitosti: katedrala Sv. Marije, crkva San Lorenco, crkva San Spirito, palate Vekio, Ufici i Piti, biblioteka Mediči, Firentinska katedrala, Arheološki muzej, Akademija umetnosti, Ponte Vekio.

Siena je poznata po odlično očuvanom gradskom srednjevekovnom jezgru i velikom umetničkom nasleđu, koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Znamenitosti grada su Duomo, Kampov trg, gradska većnica, palata Salimbeni, tvrđava Medičijevih.

San Điminijano je mali utvrđeni srednjevekovni grad, najpoznatiji po svojih 14 tornjeva.Cenovnik