Venecija

Venecija je grad, pristanište i čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji, na Jadranskom moru, sa oko 270.000 stanovnika (zajedno sa Mestreom). Venecija je upravno središte pokrajine Veneto i istoimenog okruga Venecija.

Venecija je u središnjem dobu srednjeg veka bila najvažniji grad na svetu i najveće trgovište Evrope između njenog Zpada i Istoka. Grad je i poznat kao dugogodišnja prestonica čuvene Mletačke republike.

Venecija je jedinstven grad na svetu, izgrađena je na 118 malih ostrva u laguni, na ušću reke Brente u Venecijanskom lagunu, sa kanalima umesto ulica. Duž kanala nalazi se niz crkava i palata. Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine UNESCO-а. Grad ima brojne nadimke poput: "Serenisima", "Kraljica Jadrana", "Nevesta mora", "Grad mostova", "Grad vode". Sa druge strane, mnogi gradovi građeni na kanalima nose epitete "Severne Venecije" (Sankt Peterburg), "Zapadne Venecije" (Amsterdam), "Američke Venecije" (Nju Orleans).

Grad nudi prelepu arhitekturu i ambijente, mnogobrojna mesta puna emocija i romantike, brojne crkve, muzeje, galerije. U gradu se tokom godine dešavaju mnoge manifestacije, od kojih su najpoznatije filmski festival, Venecijanski bijenale i karneval. U blizini Venecije su mnogobrojne plaže, od kojih je najpoznatija Lido, poznata još od kraja XVIII veka. Danas je veoma poznata i turistička zona Lido di Jesolo.Cenovnik